Κέντρο Ψυχοθεραπείας Τζίρκα Πηνελόπη

Συνεδρίες ψυχοθεραπείας δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη και διαδικτυακά, για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζετε στη σχέση σας με τον εαυτό σας, τα συναισθήματά σας και τους άλλους.

Ατομική ψυχοθεραπεία - Δια ζώσης

Η ατομική ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε οποιονδήποτε άνθρωπο δυσκολεύεται να λειτουργήσει σε κάποιον τομέα της ζωής του, είτε σε περισσότερους. Κάποιες φορές διάφορες ψυχικές νόσοι είναι υπεύθυνες γι’ αυτό, όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή, η διπολική διαταραχή, η ψύχωση, η σχιζοφρένεια, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.ά.

Η δυσκολία, όμως, μπορεί να έγκειται και σε συναισθηματικό μπλοκάρισμα ή άρνηση να προχωρήσει, να βρει το σκοπό στη ζωή του και να θέσει στόχους στην καθημερινότητά του. Άλλες φορές οι δυσκολίες αφορούν την επικοινωνία και τη συναναστροφή με άλλους, κοντινούς ανθρώπους, ή οποιαδήποτε άλλη τραυματική εμπειρία μπορεί να έχει σημαδέψει και καθορίσει κάποιον.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλλιεργηθεί στις πρώτες συνεδρίες μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, στη συνέχεια από κοινού δημιουργείται ένα πλάνο με τους στόχους, τη διαδικασία, τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά και τη διάρκεια και συχνότητα της ψυχοθεραπείας.

Ατομική ψυχοθεραπεία - εξ’αποστάσεως

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και εξ’αποστάσεως.

Στις διαδικτυακές συνεδρίες έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε ψυχοθεραπευτικά από απόσταση, στο χώρο μας. Ο τρόπος που διεξάγεται η ψυχοθεραπευτική διαδικασία και τα αποτελέσματα που επιφέρει δεν διαφέρουν σε σχέση με τις δια ζώσης συνεδρίες. Αν βρισκόμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες να μετακινηθούμε ή οποιαδήποτε ψυχολογική δυσκολία να αφήσουμε το χώρο μας όπως π.χ. αγχώδη διαταραχή, κοινωνική φοβία κλπ., τότε η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αποτελεί ιδανική λύση.

Η online συνεδρία γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης και έχει διάρκεια πενήντα λεπτών.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει κάποιο κινητό τηλέφωνο, tablet ή υπολογιστής με κάμερα και επαρκής σύνδεση στο διαδίκτυο ώστε να είναι εφικτή η ομαλή επικοινωνία θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία μάς βοηθάει να αποκτήσουμε νέες βοηθητικές στρατηγικές στον τρόπο σκέψης μας:

  • Τεχνικές επίλυσης προβλημάτων.
  • Αναγνώριση της συμπεριφοράς και των κινήτρων ανθρώπων που μας περιβάλλουν.
  • Αναγνώριση δικών μας διαστρεβλωμένων σκέψεων που μας δυσκολεύουν και δημιουργία νέων ρεαλιστικών πεποιθήσεων.
  • Δημιουργία της αίσθησης της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης.

Μια βασική στρατηγική που μας βοηθά σε όλα αυτά είναι το παιχνίδι ρόλων, το οποίο μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε, κυρίως, άλλα άτομα και τις αντιδράσεις τους.

Είναι πολύ σημαντική και η κατά μέτωπο αντιμετώπιση των φόβων μας και όχι η αποφυγή τους, αλλά και οι τεχνικές χαλάρωσης, ώστε να μπορούμε να ηρεμούμε το μυαλό και το σώμα μας σε καταστάσεις μεγάλου στρες και πανικού.

Η στρατηγική της ψυχοθεραπείας δεν είναι πάγια σε κάθε περίπτωση. Ο ψυχολόγος σε συνεργασία με τον πελάτη δουλεύουν, κατανοώντας το πρόβλημα και σχεδιάζοντας, μαζί, τους τρόπους που μπορούν να το χειριστούν.

Η προσέγγιση της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας έχει ως στόχο να διδάξει χρήσιμες τακτικές στο θεραπευόμενο, τις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιεί και μόνος στην καθημερινότητά του, να γίνει “θεραπευτής” του εαυτού του. Για να μπορέσει ο πελάτης να δουλέψει με τον τρόπο σκέψης, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα που τον δυσκολεύουν, συχνά ο Ψυχολόγος προτείνει ορισμένες “ασκήσεις”, μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Παρόλο που το παρελθόν μάς ενδιαφέρει για να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, στην Γνωσιακή-Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία εστιάζουμε κυρίως στο παρόν. Πρωταρχικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες, ώστε να είμαστε λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στο σήμερα!

Κλείστε ραντεβού με την ψυχολόγο Πηνελόπη Τζίρκα στη Θεσσαλονίκη για Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

Ψυχοθεραπεία παιδιών & εφήβων

Οι έφηβοι αλλά και τα παιδιά πολύ συχνά αντιμετωπίζουν μια πληθώρα δύσκολων ζητημάτων που μπορεί να αδυνατούν να διαχειριστούν είτε μόνα, είτε με την βοήθεια των γονιών. Σε αυτή την περίπτωση η συνεργασία με κάποιον ειδικό, είτε σε ατομικό επίπεδο με το κάθε παιδί ή έφηβο, είτε σε ένα πιο συλλογικό πλαίσιο συμβουλευτικής γονέων ή οικογενειακής ψυχοθεραπείας, κρίνεται απαραίτητη.

Τα θέματα τα οποία μπορεί να πλαισιώσει η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολλά.

  • Διαταραχές της διάθεσης
  • Προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα και εκρήξεις θυμού
  • Προβλήματα ενούρησης
  • Προβλήματα πρόσληψης τροφής
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
  • Αυτισμός
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Σχολική άρνηση και σχολικός εκφοβισμός
  • Δυσκολίες προσαρμογής μετά από διαζύγιο
  • Δυσκολίες την κοινωνικοποίηση και αυτοεκτίμηση κ.α.

Η θεραπευτική διαδικασία στα παιδιά και τους εφήβους ξεκινάει με μια συνάντηση με τους γονείς/ φροντιστές του παιδιού/εφήβου και στη συνέχεια με το ίδιο το παιδί/έφηβο ώστε να ολοκληρωθεί το ιστορικό και να δημιουργηθεί ένα θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση.

Βασικό κομμάτι της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ του θεραπευτή και του εφήβου/παιδιού και η εξοικείωση με το χώρο.

Σε μικρές ηλικίες η διαδικασία αυτή βασίζεται κυρίως στο παιχνίδι και μέσα από αυτό γίνεται και η έκφραση και διαχείριση των συναισθηματικών αναγκών του παιδιού.

Πολλές φορές για να ολοκληρωθεί η θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθούν και οικογενειακές συναντήσεις/ συνεδρίες, με όλα τα μέλη μιας οικογένειας, με σκοπό την διαχείριση των ρόλων μέσα σε αυτήν, την επίλυση προβλημάτων και την δημιουργία καλύτερης ισορροπίας.

Συμβουλευτική γονέων

Μετά τον ερχομό ενός παιδιού στην οικογένεια είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες μεταξύ των ρόλων μας ως γονείς πλέον, σύντροφοι, πολλές φορές και εργαζόμενοι.

Το ταξίδι της γονεϊκοτητας περιλαμβάνει μαγικες στιγμές αλλά ταυτόχρονα και δυσκολίες. Μέσα από την προσπάθεια μας να δώσουμε όλη μας την αγάπη στο παιδί μας μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες να οριοθετήσουμε, να διαχειριστούμε την απογοήτευση ή τις εκρήξεις θυμού του παιδιού μας. Άλλες φορές η δυσκολία έγκειται στο να νιώσουμε ξανά ζευγάρι με τον/την σύντροφο μας μετά την γέννηση ενός παιδιού.

Τα πρώτα βήματα στη δημιουργία ενός δεσμού εμπιστοσύνης μεταξύ γονιού και παιδιου, το χτίσιμο μιας θετικής αυτοεικόνας για το παιδί, η πρώτη επαφή με το σχολειο και η κοινωνικοποίηση καθώς και οι μετέπειτα αναζητήσεις της ταυτότητας και των οριων στην εφηβεία είναι σημαντικά θέματα που απασχολούν κάθε γονιό.

Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται στους γονείς που έχουν την ανάγκη να μοιραστούν τέτοιου είδους προβληματισμούς και να δουλέψουν πάνω σε πρακτικες για την επίτευξη μιας πιο λειτουργικής και ομαλής σχέσης με τα παιδιά τους.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες περιόδους μέσα στη σχέση μας με το/τη σύντροφό μας. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να αφορούν την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα και τις δικές μας ανάγκες, με αποτέλεσμα να αποξενωθούμε από το/τη σύντροφό μας ή την αδυναμία να διαχειριστούμε διαφωνίες και συγκρούσεις που προκύπτουν στη καθημερινότητά μας. 

 

Η θεραπεία ζεύγους στοχεύει στο να βρούμε τεχνικές και τρόπους επικοινωνίας και επίλυσης των συγκρούσεων, αλλά και να γίνουμε καλύτεροι στο να συναισθανόμαστε και να ακούμε τις ανάγκες του/ης συντρόφου μας. Κάθε ζευγάρι μπορεί να θέσει τους δικούς του στόχους στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας ζεύγους και με συνεργασία, να φτάσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε σε αυτούς μέχρι την ολοκλήρωσή της. 

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Αρκετές φορές μετά την ολοκλήρωση της ατομικής ψυχοθεραπείας έρχεται η ανάγκη να αισθανθούμε μέρος ενός συνόλου, να μοιραστούμε βιώματα και να ακούσουμε, να συναισθανθούμε άλλους ανθρώπους και να μας συναισθανθούν και εκείνοι. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η ατομική ψυχοθεραπεία, αλλά μπορεί κανείς να ξεκινήσει από την αρχή την ψυχοθεραπεία ως μέλος μιας ομάδας.

 

Σε μια ομάδα συνήθως 5-6 ατόμων μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση, μοιραζόμαστε εμπειρίες και δουλεύουμε με τα συναισθήματά μας. Καλλιεργούμε τις κοινωνικές και επικοινωνιακές μας δεξιότητες με άλλους ανθρώπους και μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως το άγχος, η θλίψη, ο θυμός. 

Ψυχο-Ογκολογία

Η Ψυχο-ογκολογία είναι η Συμβουλευτική που απευθύνεται σε ασθενείς με καρκίνο από το πρώτο ακόμη στάδιο της διάγνωσης, κατά τη διάρκεια της νόσησης, αλλά και έπειτα στο στάδιο της ίασης και αποθεραπείας.

 Επιπλέον, καθώς ασχολείται με τις ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές που δημιουργούνται από την ασθένεια του καρκίνου, η ψυχο-ογκολογία αφορά τόσο τον ασθενή όσο και ολόκληρο το πλαίσιο που τον απαρτίζει, τα δικά του άτομα δηλαδή τα οποία αποτελούν και τους βασικούς φροντιστές του. 

Μερικοί από τους στόχους της Ψυχο-Ογκολογίας είναι:

  •  η στροφή της προσοχής στη συναισθηματική και ψυχολογική πτυχή του καρκίνου
  •  η διαχείριση της ψυχικής δυσφορίας η οποία είναι συνηθισμένη για τους περισσότερους ασθενείς ανεξαρτήτως τύπου και σταδίου καρκίνου, όπως και για την οικογένειά τους 
  • η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και των συγγενών του στις διάφορες φάσεις της νόσου
  • η διαρκής αξιολόγηση της γενικότερης διάθεσης του ατόμου μέσω ελέγχου και παρατήρησης ενδεχόμενων ψυχικών μεταπτώσεων. 

 

Παράλληλα, μέσω της συγκεκριμένης Συμβουλευτικής παρέχονται πρακτικές οδηγίες τόσο σχετικά με την προσέγγιση του ασθενούς , την βίωση όλου του φάσματος των συναισθημάτων μέχρι να φτάσει στην αποδοχή της διάγνωσης, όσο και με ζητήματα καθημερινότητας που μπορεί να ανακύψουν. 

Τέλος, στα πλαίσια της εξειδίκευσης στην Ψυχο-Ογκολογία παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης στους ογκολογικούς ασθενείς του Ερωτηματολογίου «FACIT-Pal» (Functional Assessment of Chronic IllnessTherapy – Palliative Care) μετά από άδεια του δημιουργού του Dr. David Cella. 

Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο επιχειρεί να μετρήσει την ποιότητα ζωής των ασθενών που λαμβάνουν ανακουφιστική φροντίδα και  εξετάζει οργανικά συμπτώματα, παραμέτρους ψυχικής διάθεσης αναφορικά με την κοινωνική/οικογενειακή κατάσταση, τη συναισθηματική κατάσταση απορρέουσα από την ύπαρξη της ασθένειας και τη γενική ικανότητα λειτουργικότητας τους.

Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Η Συστημική ψυχοθεραπεία μας βοηθάει στο να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που το άτομο φέρει στην καθημερινότητα του μέσα από το πρίσμα των διαπροσωπικών σχέσεων που βρίσκεται.

Βασικά χαρακτηριστικά της συστημικής ψυχοθεραπείας είναι:

  • Αναγνώριση των ρόλων που το άτομο υιοθετεί στις σχέσεις του, των επικοινωνιακών δυναμικών και των πεποιθήσεων που οδηγούν στην εμφάνιση και διατήρηση των ψυχολογικών προβλημάτων.
  • Αναγνώριση τη σημασία της οικογενειακής ζωής του ατόμου, ως σημαντικό μέρος στη διαμόρφωση των αντιλήψεων και πεποιθήσεων του, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες του για υιοθέτηση πιο λειτουργικών τρόπων σχετίζεσαι στο σήμερα.
  • Αναγνώριση της προσωπικής ταυτότητας και της εικόνας εαυτού ως μια δυναμική, διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, στην οποία αναδύονται και ενισχύονται οι δυνάμεις που το άτομο έχει.
  • Ενίσχυση των σχέσεων, μέσα από την υιοθέτηση νέων στρατηγικών επικοινωνίας
  • Αναγνώριση των συμπτωμάτων (π.χ. κρίσεις πανικού, κατάθλιψη) ως μηνύματα που καλούν το άτομο να αναζητήσει το πως η πορεία ζωής του οδήγησε στην εμφάνισή τους και ανακάλυψη – συνεργατικά στη θεραπευτική σχέση- νέων τρόπων αλληλεπίδρασης τόσο με τον εαυτό όσο και με τους άλλους.

Οι στόχοι, η πορεία και η διάρκεια της συστημικής ψυχοθεραπείας αναπροσαρμόζονται συνεργατικά στην θεραπευτική σχέση, με σεβασμό στο αίτημα του πελάτη. Το αίτημα μπορεί να ποικίλει και μπορεί να πραγματεύεται από την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης μιας σχεσιακής κατάστασης στην οικογένεια ή στην εργασία, μέχρι και την ανακούφιση συμπτωμάτων.

Βασικό μέλημα της διαδικασίας, είναι να δημιουργηθεί ένα σχεσιακό πλαίσιο, όπου ο θεραπευόμενος θα μάθει να μαθαίνει, αναζητώντας με μια καθοδήγηση τις δικές του λύσεις και τη δική του διέξοδο από τα προβλήματα και την καταπόνηση.

Στην διάρκεια της θεραπείας, δίνεται μεγάλη σημασία στον εσωτερικό διάλογο του θεραπευόμενου, στις αρχές του, στις προκαταλήψεις του και τα συναισθήματά του αλλά και στον τρόπο που ο εσωτερικός του κόσμος διαμορφώνει αλλά και διαμορφώνεται από την καθημερινότητά του. 

Στόχος της Συστημικής προσέγγισης είναι η κατανόηση και η βελτίωση της καθημερινότητας του θεραπευόμενου, μέσω της ολιστικής προσέγγισης μιας δυσκολίας στις συνθήκες που εμφανίζεται. Δίνεται χώρος ώστε να αναγνωριστούν οι πολύπλοκες σχέσεις, οι αλληλεπιδράσεις αλλά και η θέση του ατόμου σε αυτές, προκειμένου να βρεθούν οι δυναμικές που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητά του στην επίλυση προβλημάτων. Μέσω της διερεύνησης και όσο ο θεραπευόμενος γνωρίζει τον εαυτό και την ιστορία του, απελευθερώνεται και αμφισβητεί πεποιθήσεις που τον κρατούν πίσω, δημιουργώντας σταδιακά τον δικό του δρόμο με βιώσιμες πρακτικές για τον ίδιο και για τα συστήματα στα οποία ανήκει.