Άρθρα

Πώς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας στις δύσκολες στιγμές του κατ’ οίκον περιορισμού!

● Αποδοχή συναισθημάτων, κατανόηση

Δεχόμαστε τα αρνητικά συναισθήματά μας και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους, να μην μένουμε απομονωμένοι, διατηρούμε τις κοινωνικές μας επαφές με ό,τι τρόπο μπορούμε και μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας.

Προσοχή: εάν έχουμε παιδιά, πολλές φορές μεταδίδουμε σε αυτά τα δικά μας αρνητικά συναισθήματα για μια κατάσταση.

● Πλάνο δραστηριοτήτων, δημιουργική απασχόληση, τρόποι χαλάρωσης

Για παιδιά: Παιχνίδια ακόμη και αυτοσχέδια που να διεγείρουν τη σκέψη και τη φαντασία, όπως: παιχνίδια ρόλων, κατασκευές με ξυλάκια, μακαρόνια ή ό,τι άλλο έχουμε διαθέσιμο. Παιχνίδια όπως η δημιουργία δικών μας παραμυθιών ή ζωγραφική μιας ιστορίας βοηθούν τα παιδιά να εκφράσουν συναισθήματα για το πώς βιώνουν καταστάσεις.

Για μας: βγαίνουμε για ένα περίπατο, χαλαρώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, ακούγοντας ένα αγαπημένο μας τραγούδι, επικοινωνούμε με κάποιον αγαπημένο μας, κάνουμε ένα πρόγραμμα μερικών ακόμη και πολύ απλών ασκήσεων γυμναστικής μέσα στη μέρα, βλέπουμε ταινίες με ευχάριστο περιεχόμενο.

● Σχεδιάζουμε και γράφουμε ένα ακριβές πλάνο με τις δραστηριότητες της μέρας, στην αρχή με λίγες δραστηριότητες και στη συνέχεια προσθέτουμε νέες, προσπαθώντας να τις τηρούμε, φροντίζουμε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να ξεκουραστούμε.

● Επιβράβευση και όχι τιμωρία

Επιβραβεύουμε και τον εαυτό μας, αλλά και τα παιδιά για θετικά πράγματα και επικεντρωνόμαστε σε αυτά και όχι σε όσα δεν κάνουμε σωστά. Η επιβράβευση μπορεί να είναι λεκτική, κάποιο προνόμιο, αγαπημένο φαγητό, παιχνίδι.

● Προτερήματα της νέας κατάστασης, θετικές σκέψεις

Εκτός από όλα τα αρνητικά υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία: Περισσότερος χρόνος για να αφιερώσουμε σε μια δραστηριότητα που θα θέλαμε. Χρόνος για να δουλέψουμε πάνω σε αδυναμίες μας σε διάφορα ζητήματα και να έρθουμε πραγματικά κοντά ο ένας με τον άλλον, να αλληλοβοηθηθούμε.

● Μετάδοση συναισθήματος σε εφήβους ότι μέσω της σημαντικής θυσίας τους βοηθούν σε ένα γενικότερο καλό και προστατεύουν την υγεία άλλων ανθρώπων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με ένα υγιές, νέο άτομο.

● Όσο μεγαλύτερα τα παιδιά τόσο περισσότερες πρωτοβουλίες τούς δίνουμε στο σπίτι, σε δουλειές, στο να αναλάβουν να οργανώσουν μια οικογενειακή βραδιά, προσπαθούμε να νιώθουν χρήσιμα και να έχουν ένα δικό τους ενεργό ρόλο.

● Ενημέρωση, αλλά όχι καταιγισμός πληροφοριών από αναξιόπιστες πήγες, καθησυχασμός των παιδιών από τους γονείς με περιπτώσεις ανθρώπων που ανάρρωσαν, με θετικά μηνύματα.

● Θετικές σκέψεις “Είναι κάτι προσωρινό, θα το ξεπεράσουμε, θα επιστρέψουμε πίσω στην καθημερινότητά μας”.

● Ανοιχτοί στο να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις ακραίων συναισθηματικών αντιδράσεων και έντονων προβλημάτων συμπεριφοράς.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Τζίρκα Πηνελόπη, Ψυχολόγος