Πηνελόπη Τζίρκα

Βιογραφικό

Η Πηνελόπη Τζίρκα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.

Έχει παρακολουθήσει πολύμηνη εκπαίδευση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την “Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων”.

Επιπλέον έχει λάβει επιμόρφωση ως προς τα Τραυματικά γεγονότα, την Απώλεια/ Πένθος και τη διαχείρηση τους (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). 

Παράλληλα παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της Ψυχολογίας μέσα από ημερίδες και συνέδρια.



Ενδεικτικά:

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας

Βία κατά των Γυναικών, Ολιστική Ματιά στο Φαινόμενο

1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο “ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ”

Η Αναπτυξιακή Παιδιατρική Σήμερα “Σύγχρονες τάσεις και απόψεις”

Η ψυχολόγος Πηνελόπη Τζίρκα συνεργάζεται τακτικά με τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για θέματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία (STAR Βορείου Ελλάδος, εκπομπή Παρεμβάσεις), τη διαδικτυακή εκπομπή Grdiscovery. Ακόμη έχει μιλήσει στο ραδιοφωνικό σταθμό The press project και στην ΕΡΤ3 για το διαδικτυακό εκφοβισμό και την αντιμετώπιση του.

Μέσα από συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς εκπαίδευσης έχει συμβάλει στην πρόληψη κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, διεξάγοντας διαδραστικές παρουσιάσεις για την ενημέρωση των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, οργανώνει σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης που αφορούν την Ψυχική ενδυνάμωση, αλλά και την ομαλή αντιμετώπιση οικογενειακών συγκρούσεων.

Ζει με την οικογένειά της και τις δύο κόρες της στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως ιδιώτης Ψυχολόγος. Εκτός από την παροχή υπηρεσιών στο γραφείο της, πραγματοποιεί συνεδρίες, σεμινάρια και ομιλίες τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Δράμα, απ’ όπου κατάγεται.

«Καθημερινά καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε πολυάριθμες υποχρεώσεις, απαιτήσεις και στρεσογόνες καταστάσεις. Αν αισθάνεσαι πως έχεις εξαντλήσει τα ψυχικά σου αποθέματα, πως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα και λίγη υποστήριξη ώστε να τα διαχειριστείς όλα αυτά, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Δεν είσαι μόνος, δεν είσαι μόνη».

Συνεργάτες

Βαλέρια Σιβούδη

Βιογραφικό

Η Βαλέρια Σιβούδη αποφοίτησε από το τμήμα  Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Βιοηθική του τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική Ογκολογικών ασθενών (Ψυχο-Ογκολογία).

Από το 2017 μέχρι σήμερα συνεργάζεται εθελοντικά ως ψυχολόγος με πληθώρα Συλλόγων Ογκολογικών ασθενών.

Σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει εκπαιδευτεί στη χορήγηση και βαθμολόγηση των ψυχομετρικών εργαλείων:

I. P. D. E (International personality disorder examination)

SLR-90-R (Symptom Checklist 90-R [SCL-90] c. MMPI (τεστ προσωπικότητας)

Δοκιμασιών νευροψυχολογικού ελέγχου Και του Ερωτηματολογίου «FACIT-Pal» (Functional Assessment of Chronic Illness Therapy – Palliative Care) και των υποκλιμάκων αυτού, το οποίο μετρά την ποιότητα ζωής των ασθενών που λαμβάνουν ανακουφιστική φροντίδα.

Έχει παρακολουθήσει μεταξύ άλλων:

Τον Ά Κύκλο του εννεάμηνου επιμορφωτικού προγράμματος «Δεξιότητες και τεχνικές παρέμβασης στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό Μοντέλο (κατά Aaron Beck)» από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο»

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Αξιολογική Ψυχοσωματική Συμβουλευτική» από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Κύκλο διαδικτυακών σεμιναρίων στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους» από τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας.

Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται ως Ψυχολόγος σε Κέντρα Λογοθεραπείας-Εργοθεραπείας με αρμοδιότητες την ψυχολογική εκτίμηση και ψυχοεκπαίδευση παιδιών και εφήβων, τη συμβουλευτική γονέων και ζεύγους.

Πραγματοποιεί ομιλίες και σεμινάρια με θεματικές όπως η διαχείριση του μαθητικού άγχους, η σχέση ογκολογικών ασθενών με τους φροντιστές τους, οι επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης στην ψυχική υγεία, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με διαδικτυακά και έντυπα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με σκοπό την καλύτερη πληροφόρηση και προώθηση βασικών ζητημάτων που αφορούν τον Κλάδο της Ψυχολογίας.

Κυρίαρχος στόχος της ως Ψυχολόγος είναι μέσα από το θεραπευτικό ταξίδι να βοηθήσει τους ανθρώπους «να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες της σύγχρονης πραγματικότητας βοηθώντας τους να βρουν την ψυχική τους ισορροπία και γαλήνη».

Νικολέτα Μαργέλου

Βιογραφικό

Η Νικολέτα Μαργέλου αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.

Είναι εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια σε πρόγραμμα 4ετούς κατάρτισης Συστημικής– Οικογενειακής θεραπείας, που πιστοποιείται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (E.F.T.A.).

Πραγματοποίησε πολύμηνο πρόγραμμα Κλινικής Εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία, στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, που εδράζεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εφαρμόζοντας τεχνικές και νευροψυχολογικές δοκιμασίες με στόχο τη διερεύνηση της κλινικής συμπτωματολογίας και την κατανόηση των διαφόρων ψυχικών διαταραχών.

Μεταξύ των εργαλείων που έχει εκπαιδευτεί συμπεριλαμβάνονται:

Rorschach (τεστ προσωπικότητας)

ACER-R, TMT, STROOP, Mini Mental Examination Test (εκτίμηση γνωστικής λειτουργικότητας)

Παιδικό Ιχνογράφημα

Achenbach για γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους (αξιολόγηση ικανοτήτων, προσαρμοστικής λειτουργικότητας, συμπεριφοράς και συναισθήματος)

SDQ-HEL (ανιχνευτικό εργαλείο συμπεριφοριστικών χαρακτηριστικών για παιδιά και εφήβους)

Ακόμη έχει παρακολουθήσει:

Δικαστική ψυχολογία: Ψυχολογική εκτίμηση ανηλίκου/ Πραγματογνωμοσύνη, από το Κέντρο Συμβουλευτικής Θεσσαλονίκης

Toν κύκλο διαδικτυακών σεμιναρίων «Ενδυνάμωσης Νέων Γυναικών»  σε συνεργασία με το ίδρυμα Λαμπράκη.

To πρόγραμμα ACT NOW: Yποστήριξη ψυχο-κοινωνικής προσαρμογής σε ασθενείς με παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν την εξωτερική τους εμφάνιση, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Από το 2020 έως σήμερα δραστηριοποίεται εθελοντικά ως ψυχολόγος σε δομές ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, τόσο με παιδιά όσο και με ενήλικες.

Τον τελευταίο χρόνο έχει εργαστεί ως ψυχολόγος σε πλαίσια με αρμοδιότητες την ψυχοκοινωνική εκτίμηση παιδιών, τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, την ψυχοεκπαίδευση μέσω παιχνιδιού και τη συμβουλευτική γονέων και εφήβων.

Ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας αναγνωρίζει πως η πραγματικότητα που βιώνεται από τον κάθε άνθρωπο είναι μοναδική. Οι προκλήσεις της καθημερινότητας σε οποιοδήποτε πλαίσιο και αν εμφανίζονται (διαπροσωπικό, εργασιακό, συντροφικό, γονεϊκό, οικογενειακό) προσδίδουν ένα διαφορετικό χρώμα και νόημα στη ζωή μας. Μέσα από το συζητησιακό ταξίδι της ψυχοθεραπείας δημιουργείται ένας χώρος προσωπικής διερεύνησης και έκφρασης συναισθημάτων, με σεβασμό στο υποκειμενικό βίωμα του ανθρώπου.